190 poze   35532 vizite

4-Porumbeii si GRIPA AVIARA

Porumbeii nu sunt afectati de Gripa Aviara si nici nu o transmit
11-07-2006 • Articole >Boli si tratamente • 2,445 vizualizari
Autor: Dr. Veterinar Rudi Hendrikx, Belgia
Traducere: Andrei Dejan
Datorita recentei epidemii de Gripa Aviara in Belgia, si urmarile grave in industria pasarilor de ferma, au fost luate masuri foarte stricte. Porumbeii au fost inclusi si ei. Oricum, fara sa critic masurile drastice luate de autoritati, pentru ca intr-adevar este o problema serioasa, greu de rezolvat, vreau sa spun ca aceste reguli stricte nu sunt rezonabile pentru porumbeii voiajori. Este prima data cand Belgia se confrunta cu o asa epidemie de gripa aviara.
Introducere: Virusul gripei aviare apartine familiei orthomyxoviridae. Familia este divizata in 3 tipuri: A, B si C. Tipul A produce gripa la oameni, cai, porci si pasari de curte(rate, gaini, curcani si alte cateva rude salbatice). Transferul intre specii se intampla frecvent de la om la porc, invers foarte rar (virologie, Professor Dr Pensaert, Universitatea de stat Ghent, Belgia). Gripa pasarilor de apa este importanta de mentioat in sens epidemiologic. Ratele salbatice sunt considerate unul dintre principalele rezervoare de virus. Oamenii pot fi un purtator pasiv de virus(prin haine si incaltaminte contaminata). Animalele se infecteaza intre ele prin calea aerului sau prin excremente. Virusul este raspandit de obicei prin secretii respiratorii. Simptome tipice sunt boli ale sistemului respirator si nervos si o mortalitate ridicata. Apare si scaderea productiei de oua. Virusul poate fi diagnosticat in diferite feluri: in primul rand prin autopsie deoarece virusul cauzeaza mici hemoragii in tubul respirator, stomac si intestine. In al doilea rand se poate face testul ELISA. Este posibil si diagnosticul pe baza de probe de sange, prin identificarea anticorpilor.
Porumbeii pot face gripa aviara? NU! S-au facut o multime de studii stiintifice care sa descopere daca porumbeii intra in categoria pasarilor afectate de gripa aviara. Studiile au aratat ca porumbeii inoculati cu virus (atat cu varianta cu putere patogena ridicata cat si cu cea cu putere patogena scazuta), direct in ochi, nas sau in fluxul sanguin, au ramas sanatosi, nu au transmis virusul mai departe si nu au dezvoltat anticorpi in sange. S-a concluzionat ca porumbeii sunt rezistenti la infectia cu gripa aviara.
Acest studiu nu este singurul. Pe porumbei a fost testat si puternicul virus H5N1 din Hong Kong, in Ianuarie 2002. Concluzia a fost aceeasi, porumbeii nefiind afectati nici macar de acest foarte puternic virus de gripa aviara, H5N1. Este important de mentionat faptul ca cercetatorii au incercat sa infecteze porumbeii si cu puternicul virus H5N2 ce cauzase probleme majore in Pennsylvania, dar cu acelasi rezultat, porumbeii nefiind afectati. In timpul epidemiei din SUA in 1993, s-au facut teste de sange la 160 de porumbei din zona de carantina, toate iesind negative. Inca din 1968, Wilson si Lange au facut teste de infectare cu gripa aviara a porumbeilor, dar fara rezultate.
Porumbeii pot raspandi virusul?
Pentru a verifica daca porumbeii liberi ar putea avea un rol in raspandirea virusului, trebuie sa luam in calcul mai multe posibilitati:
• 1. Daca porumbeii ar avea boala si ar raspandi-o. Asa cum s-a demonstrat prin mai multe studii stiintifice, porumbeii nu se pot imbolnavi de gripa aviara, asadar nu o pot raspandi.
• 2. Daca porumbeii ar fi purtatori si ar transmite virusul fara sa fie afectati. Intr-un studiu in care porumbeii au fost infectati sub control cu peste 100.000 de virusi, nu s-au imbolnavit si nu au transmis mai departe virusul. Au fost testati la 7, 14 si 21 de zile dupa inoculare. Deci porumbeii nu au secretat virusul care le-a fost inoculat. Un studiu foarte interesant a fost facut de Narayan in Canada in 1969. Porumbeii au fost inoculati cu virus (in nas si in sange) si apoi au fost pusi intr-un adapost alaturi de curcani – pasari care pot fi afectate usor de aceasta boala. Nu numai ca porumbeii au ramas sanatosi, dar nici nu au transmis boala curcanilor.
• 3. Porumbeii care ar actiona ca vector. Cand cautam posibili vectori, sunt mai multe posibilitati: oameni, muste, tantari, vehicule, pasari, etc. Cel mai important vector este omul, prin imbracaminte si incaltaminte contaminata. De mare valoare a fost studiul rolului rozatoarelor si a pasarilor salbatice in raspandirea virusului. Studiul a fost realizat in Pennsylvania, New Jersey, Maryland si Virginia unde au fost testate 4132 de pasari si rozatoare, intre acestea fiind 473 de porumbei. Nici unul dintre animalele testate nu s-a dovedit a fi infectat. Sunt lucruri convingatoare. Multi porumbei din vecinatatea fermelor unde pasarile erau infectate, au fost studiati si nici unul nu era purtator de gripa aviara. Referindu-ne la studiul mentionat mai sus, al lui Narayan din Canada, care a inoculat porumbeii cu virus si i-a pus in aceeasi incapere cu curcanii, putem concluziona ca acei porumbei erau garantat un vector dar totusi nici un curcan nu s-a imbolnavit!! Cred ca este evident ca toate aceste teste au demonstrat clar ca rolul porumbelului in transmiterea gripei aviare este foarte mic sau inexistent!
Asadar, stiintific nu este justificata impunerea nici unor restrictii asupra porumbeilor. Porumbeii nu intra in categoria pasarilor de ferma care pot face gripa aviara(rate, gaini, curci) si toate restrictiile asupra lor sunt fara rost.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.